De transitie naar duurzame energie in Alphen aan den Rijn krijgt een flinke impuls met de bouw van twee collectieve zonneparken: één op het dak van Rijnvicus en één op het dak van de driving range van Golfclub Zeegersloot. Inwoners van Alphen die op hun eigen woning geen plek hebben voor zonnepanelen, kunnen hier toch hun eigen groene stroom opwekken. “Dat is goed voor het milieu en goed voor hun eigen portemonnee”, zegt Ferd Schelleman. Hij is voorzitter van Energiek Alphen aan den Rijn, dat onder de naam Zon op Alphen de zonneparken ontwikkelt.

Afgelopen voorjaar begon EA met de werving van de deelnemers. In totaal kunnen op beide daken 1.750 panelen worden geplaatst. Na drie informatieavonden schreven zich ruim tachtig bewoners in, die gezamenlijk al bijna elfhonderd panelen willen afnemen. Schelleman: “Dit zijn voor-inschrijvers; zij zijn nog tot niets verplicht. Komend najaar start de definitieve inschrijving. Om zeker te zijn van voldoende belangstellenden, houden wij ook de komende maanden nog verschillende informatieavonden.”

Deelnemers aan de zonneparken ontvangen subsidie van de rijksoverheid op hun energiekosten, op dit moment via een korting op de energiebelasting en bij de inwerkingtreding van het Energieakkoord van kabinet-Rutte III via een zogenoemde terug-leververgoeding. “Hoe dat er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Maar het is zeker dat een deelnemer aan Zon op Alphen zijn investering binnen zeven jaar terugverdient. Over de gehele looptijd van het project, vijftien jaar, verdienen de deelnemers hun investering zo’n anderhalf keer terug. Dat levert meer op dan wanneer je het geld op de bank zet”, zegt Ferd Schelleman.

Energiek Alphen aan den Rijn en de landelijke coöperatie Zon op Nederland geven tijdens de informatieavond een presentatie over de opzet en inhoud van het project. In mei sloot de Alphense wethouder Leo Maat (Duurzaamheid) een zogenoemde green deal met EA, Rijnvicus en GC Zeegersloot om de uitvoering van het project te bekostigen. Ook de provincie Zuid-Holland geeft financiële ondersteuning. Schelleman: “Met Zon op Alphen leveren we een grote bijdrage aan de doelstelling van de gemeente om in 2050 energieneutraal te zijn. Als het aan ons ligt, realiseren we in de komende jaren nog meer projecten om energie te besparen en duurzame energie in de gemeente te bevorderen.”

Ferd Schelleman (derde van rechts) bij de ondertekening van de Green Deal met de gemeente voor de realisatie van de zonneparken Rijnvicus en GC Zeegersloot.