Energie opslaan

Elektriciteit die wordt opgewekt, moet meteen worden verbruikt. Als dat niet kan, doordat er meer energie is opgewekt dan dat er wordt verbruikt, moet de overtollige elektriciteit worden opgeslagen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op hele zonnige dagen. Opslag kan individueel, door als consument zelf een batterij aan te schaffen. Maar het is goedkoper als we dat collectief doen.

Goedkope energie

Door gezamenlijk onze opgewekte energie op te slaan en te verdelen onder gebruikers, kunnen we aan ‘peak shaving’ doen. Dit houdt in dat op momenten waarop de ene gebruikersgroep veel energie gebruikt, zij aanspraak maken op de opgeslagen energie. En dat op andere momenten de andere gebruikersgroep energie uit de batterij gebruikt. Dit wordt bestuurd door een digitaal energiemanagementsysteem en werkt bijvoorbeeld goed bij woningen en bedrijven. In woningen vindt de piekbelasting vroeg in de ochtend en ’s avonds plaats, en in bedrijven juist overdag. Door hun vraag met elkaar te combineren hoeft geen aanspraak te worden gemaakt op het landelijke net. Daardoor blijft de energie betaalbaar en worden we niet afhankelijk van landelijke of buitenlandse energie.

Collectieve energieopslag

Energiek Alphen werkt in samenwerking met partners aan collectieve energieopslag. Bijvoorbeeld samen met Rijnland Energie. Geloof jij net als ons in collectieve energieopslag? Word dan lid van Energiek Alphen.