Energiek Alphen aan den Rijn (EA) realiseerde in 2019-2019 de eerste twee zonneparken in de gemeente: Rijnvicus en GC Zeegersloot. Hier kunnen inwoners van de gemeente, VVE’s en – kleinverbruik – bedrijven hun eigen energie opwekken.

Voor de uitvoering van Zon op Alphen is in mei 2018 een Green Deal afgesloten tussen EA, de gemeente Alphen aan den Rijn en het bestuur van Golfclub Zeegersloot. Zij stelden de daken van Rijnvicus en van de driving range gratis beschikbaar voor de zonneparken. Dit ondersteunt hun eigen duurzaamheidsbeleid en van de hele gemeente Alphen aan den Rijn.

De zonneparken Rijnvicus en GC Zeegersloot zijn op 10 april 2019 officieel in gebruik genomen.

Op het dak van het Rijnvicus-gebouw aan de Distributieweg liggen 1.844 zonnepanelen, waarmee zo’n 150 inwoners van de gemeente hun eigen groene stroom opwekken. Op het dak van de driving range van Golfclub Zeegersloot liggen 216 zonnepanelen, waarmee zo’n 25 inwoners van de gemeente hun eigen duurzame elektriciteit opwekken. Samen vormen de parken van Zon op Alphen het grootste postcoderoosproject van de provincie Zuid-Holland en één van de grootste postcoderoosprojecten van Nederland. Het dak van Rijnvicus is het grootste dak van alle postcoderoosprojecten in Nederland met een opbrengst van 504.000 kWh per jaar, wat gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van zo’n tweehonderd huishoudens. De opbrengst van GC Zeegersloot is jaarlijks ruim 59.000 kWh, voldoende voor 25 huishoudens.

Op dit moment werken we samen met de gemeente aan een project om op het dak van het zwembadcomplex Aquarijne een Postcoderoos te realiseren. Op het dak is ruimte voor circa 500 panelen. Dit is een administratief complex project omdat er meerdere VvE’s zijn die allemaal volgens de statuten toe moeten stemmen.

Klik hier om naar de Zon op Alphen website te gaan en om je te informeren en aan te melden voor een van de projecten.