Vrijwilliger worden

Zonder vrijwilligers, geen Energiek Alphen. En hoewel we al een mooie groep vrijwilligers hebben, zijn dat er niet genoeg om onze ambities waar te maken. Wil je écht verschil maken? Meld je dan aan als vrijwilliger. Er zijn diverse functies, dus grote kans dat er iets voor je bij zit!

Note: Vrijwilligers worden automatisch lid van Energiek Alphen hieraan zijn geen kosten verbonden.

Waarom vrijwilliger worden

Als vrijwilliger bij Energiek Alphen lever je een belangrijke bijdrage aan een energieneutraal Alphen aan den Rijn. En dus ook aan een aarde waar volgende generaties van kunnen genieten. Daarnaast is vrijwilliger zijn bij Energiek Alphen vooral ook heel leuk. Je doet iets nieuws, leert meer over de energietransitie en werkt met een bevlogen team dat duurzaamheid net zo belangrijk vindt als jij.

Ben jij dit?

We zoeken enthousiaste mensen uit Alphen aan den Rijn die interesse hebben in de energietransitie en hier een bijdragen aan willen leveren. Ervaring is mooi meegenomen, maar we leren je ook graag de nodige kennis voor diverse projecten. Wil je bijvoorbeeld energiecoach worden? Dan verzorgen wij de training.

De functies

 • Energiecoach. Je helpt woningeigenaren keuzes te maken over duurzame maatregelen en adviseert hen over passende subsidies. Ervaring of kennis hiervan is handig, maar geen vereiste. Wij zorgen voor een training, zodat jij een echte energie-expert wordt.
 • Bestuurslid Communicatie. Heb je een achtergrond in communicatie? Dan zoeken we jou! Als Bestuurslid Communicatie verzorg je de communicatie richting leden, vrijwilligers en partners. Je bent verantwoordelijk voor het beheer van de website en socialmediakanalen en je onderhoudt de contacten met de pers. Hiervoor werk je samen met een communicatiebureau.
 • Adviseur energiebesparing. Je adviseert huurders, in samenwerking met woningcorporaties.
 • Adviseur energieopwekking. Het ontwikkelen en bouwen van nieuwe zonnevelden en -daken.
 • Adviseur energiegemeenschap. Bouw mee aan een energiegemeenschap voor alle Alphenaren, bedrijven en organisaties.
 • Financieel energieadviseur. Je biedt ondersteuning bij duurzaamheidssubsidies, duurzaamheidsleningen en het ontwikkelen van een Ontzorgprogramma. Dit programma houdt in dat bewoners begeleid worden bij de financiering van de gekozen maatregelen.
 • Lid hulpteam. Help bewoners om kleine besparingsmaatregelen te nemen.
 • Lid klussendienst. De klussendienst helpt mensen die dit niet zelf kunnen met kleine klusjes. Denk aan het aanbrengen van tochtstrippen en radiatorfolie en het aansluiten van radiatorventilatoren. In een aantal kernen van de gemeente zijn al klussendiensten aktief. Zoals: Actief Rijnwoude en About You.  In de overige kernen willen we ook een klussendienst gaan opzetten.
 • Lid ontwikkelteam. Dit team ontwikkelt vernieuwende energie-initiatieven, zoals Zelflevering+ (wat zich bezighoudt met de vraag: aan wie leveren we terug?) en Local4Local (wat de energievraag en het energieaanbod lokaal combineert).
 • Lid ICT-team. Om de resultaten van projecten inzichtelijk te maken, zijn IT-oplossingen nodig. Daarvoor hebben we handige ICT-professionals nodig.

Heb je wat vrije tijd over, werk je graag samen en heb je interesse in het verduurzamen van Alphen aan den Rijn? Meld je dan aan:


  Selecteer de onderdelen waar u interesse in heeft ( meerdere mogelijk )


  Wilt U de nieuwsbrief van Energiek Alphen aan den Rijn ontvangen ( ~ 6 x per jaar )