Energiecoach_Yvon

Energie besparen

Zo kun je snel beginnen…

Zo kun je snel beginnen…

Energie besparen is nóg duurzamer dan groene energie opwekken. Dus daar begint het! Makkelijke en snelle manieren zijn korter douchen, de thermostaat lager zetten en lampen en apparaten uitzetten als je ze niet gebruikt.

Energiek Alphen aan den Rijn levert je gratis veel tips, die je direct een besparing op je energierekening opleveren. Grotere verschillen ken je maken door bijvoorbeeld gebouwen te isoleren. Zulke maatregelen kosten meer geld, maar in veel gevallen kan gebruik worden gemaakt van subsidies. Wil je weten waar voor jouw woning of gebouw bespaarkansen liggen? Vraag dan een energieadviesgesprek bij ons aan.

Tips om thuis energie te besparen

Met duurzame maatregelen in je woning kun je flink besparen op je energieverbruik. Energiek Alphen helpt je met raad en daad én met energietips en -adviezen. Bekijk ze hieronder. Heb je zelf nog goede tips voor ons? Mail ze naar ons!

Wil je weten hoe de situatie bij jou thuis nu is? Doe dan de Bespaartest op de website van Milieu Centraal.

Er zijn verschillende gemakkelijke maatregelen om thuis energie te besparen, die je niets kosten. Bijvoorbeeld:

  • Verwarm alleen ruimten waar je bent en sluit tussendeuren in huis (jaarlijkse besparing: 300 kuub gas).
  • Zet de verwarming standaard een paar graden lager (120 kuub gas).
  • Ben je overdag niet thuis, zet de verwarming dan op 15 graden (120 kuub gas bij 4 dagen per week).
  • Voorkom onnodig energiegebruik, ook wel sluipverbruik genoemd, door elektrische apparaten niet op stand-by te laten staan (340 kWh stroom).
  • En: twee minuten korter douchen levert een besparing op van 109 kuub gas.

Bij elkaar opgeteld scheelt dit honderden euro’s op je energierekening.

Kom je net terug van vakantie, dan is er geen ontkomen aan: een overvolle wasmand. Hoe werk je die zo energiezuinig mogelijk weer weg?
Was op een lage temperatuur (20, 30 of 40 graden) en alleen met een volle trommel. Check voor de goede temperatuur ook de informatie op de wasmiddelenverpakking. Sommige spullen, denk aan vaat- en andere reinigingsdoekjes, moet je vanwege de hygiëne heter wassen. Als het mogelijk is, was dan niet tussen 16.00 en 20.00 uur. In die periode is het stroomnet vaak overvol.
Wassen op de juiste manier kan je een besparing tot 20 euro per jaar opleveren.

Nu kan het misschien nog, als het tenminste zonnig weer is: buiten je was drogen. Aan de droogmolen of een droogrek, in de tuin of  wanneer je slechts een balkon tot je beschikking hebt. Natte kleren kun je trouwens ook buiten in de schaduw drogen. Haal je kleding wel weer op tijd binnen, voordat het ’s avonds donker en vochtig wordt. Buiten de was drogen bespaart veel energie van de wasdroger, tot wel 75 euro per jaar. Heb je te weinig ruimte (of tijd), probeer dan de helft van je was buiten te drogen. Binnen op een rek (of in de carport) kan natuurlijk ook!

Buiten huilt de wind om het huis, maar de kachel staat te snorren op 4. D’r hangt een lapje voor de brievenbus en in de tochtigste kieren zit papier… Herken je deze regels uit het liedje van Gerard Cox, 1948 (Toen Was Geluk Heel Gewoon)? Gelukkig maak je isoleren tegenwoordig met tochtstrippen in deuren en ramen heel gemakkelijk. Ze zijn eenvoudig aan te brengen. Doe er meteen een kunststof tochtborstel (met klep) voor de brievenbus bij. Hiermee haal je een besparing tot 50 euro per jaar op je stookkosten. Extra tip: isoleer ook het luik van je kruipruimte.

De moderne keuken huisvest ongemerkt de nodige energieslurpers, zoals de vaatwasser, koelkast/vriezer en vergeet de waterkoker niet.
Tips:

  • Zet de vaatwasser op de ecostand en zet ‘m pas aan als die vol is.
  • Ontdooi regelmatig je koelkast en je vriezer.
  • Zet de vriezer op maximaal -18 graden.
  • Ook zuinig omgaan met de waterkoker levert best wat op: verwarm niet meer water dan nodig is en maak het water ook niet heter dan nodig is.

Bespaar óók op je gasrekening, als je nog op gas kookt: zorg bij het koken dat de vlam onder de pan blijft. Kies altijd de juiste pit. Doe het deksel op de pan; eten kookt dan eerder én wordt sneller gaar.

Koeler in de zomer, warmer in de winter. Met isolerende raamfolie (voor enkel glas en dubbel glas) reduceer je het warmteverlies, van 27 (dubbel glas) tot wel 50 procent (enkel glas). In de winter zorgt de folie ervoor dat de kou van buiten minder makkelijk naar binnen kan. In de zomer werkt het juist warmtewerend: de warmte van buiten blijft buiten, en je huis blijft koeler.

De folie is transparant en kan op maat worden gemaakt. Het zicht door de ramen blijft vrijwel onveranderd. Sta je voor de keuze tussen energiezuinige raamfolie of nieuwe ramen kopen? Maak dan een goede afwegingen tussen de kosten en het rendement; dit hangt af van de situatie. Raamfolie isoleert veel minder goed isoleert dan hr++ of triple glas. Maar soms kun je ramen niet meteen vervangen, bijvoorbeeld als je van de verhuurder van je woning afhankelijk bent of in een monumentaal pand woont. Raamfolie kan dan een goede tijdelijke oplossing zijn.

Bij sluipverbruik gaat het om elektriciteit waar je geen voordeel aan hebt. Denk bijvoorbeeld aan een televisie, waarvan je het lampje nog kunt zien branden. Door sluipverbruik stijgt jouw energierekening en het is bovendien eens slecht voor het klimaat en milieu. Bij het verbruiken van energie komen meer schadelijke stoffen in ons milieu terecht dan alleen CO2. Hoe meer je dus kunt besparen op sluipverbruik, hoe beter!

Stekker eruit

Gebruik je bepaalde apparaten amper, zoals een printer of een al wat oudere dvd speler? Trek dan de stekker uit het stopcontact. Deze verbruiken namelijk 24 uur per dag, 365 dagen per jaar stroom. Wanneer je deze apparaten maar een aantal keren per jaar gebruikt, is dat zonde.

Aan/uit knop

Heeft apparatuur zowel een standby knop als een fysieke aan/uit knop? Kies dan voor de aan/uit knop om het apparaat ook écht uit te schakelen. Zo weet je zeker dat je apparaat geen extra stroom meer verbruikt.

Hulpmiddelen

Voor apparatuur die je vaak gebruikt kan een simpele drukschakelaar of een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar een prima oplossing zijn. Er zijn ook schakelaars die met een afstandsbediening werken; dat is handig voor moeilijk bereikbare plekken!

Slim opladen

Gebruik een simpele tijdschakelaar voor het opladen van je telefoon. Als je weet dat jouw mobiel zo’n twee uur nodig heeft om op te laden, dan kun je op deze manier instellen dat het opladen vanzelf stopt.

Met een radiator ventilator verminder je eenvoudig je gasverbruik in huis. Ze verwarmen je huis sneller. De verwarming staat dan minder lang aan en zo verbruik je minder gas. Een radiator ventilator is gemakkelijk te installeren en past op bijna elk type verwarming. De temperatuur van de CV-ketel kan naar 60 graden of lager (in plaats van de fabrieksinstelling op 80 graden). Met deze tip kun je tot 150 euro per jaar op je gasrekening besparen.

Zet geen (grote) meubels voor de radiator en hang er geen gordijnen voor. Hou radiatoren schoon en stofvrij; vieze radiatoren geven namelijk minder warmte af. Ook als er te veel lucht in de leidingen zit, werkt de verwarming niet optimaal en dat kost extra energie. Ontlucht radiatoren daarom regelmatig. Staat je radiator voor een niet-geïsoleerde buitenmuur? Plak er dan radiatorfolie achter. Per vierkante meter draagt alleen dit al bij aan 10 euro energiebesparing per jaar.

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80°C, maar werken efficiënter op 60°C. Deze snelle besparing scheelt veel gas, wat minder CO2-uitstoot en lagere kosten betekent. En dit zonder verlies van comfort of het risico van een koude douche. Mocht het zelf niet lukken om de instelling te wijzigen, schakel dan jouw installateur in of informeer bij de Energiecoaches van Energiek Alphen.

Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en 85 procent zuiniger dan een halogeenlamp. Heb jij deze lampen al vervangen door led? Dan scheelt je dat 2 tot 8 euro per lamp per jaar.

De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Probeer om niet langer dan vijf minuten te douchen. Een leuke douchetimer (die zijn er in allerlei soorten) kan hierbij helpen. Een gezin kan hiermee tot 90 euro per jaar besparen. Met een waterbesparende douchekop bespaar je zo’n 40 euro per jaar vervang je een regendouche dan scheelt dat 60 euro per jaar.
Elke druppel telt! Meer weten over zuinig douchen? Raadpleeg dan hier de Douche bespaarchecker.

inzicht in jouw verbruik kan je helpen energie te besparen, en daarmee je energierekening te verlagen. Gebruik je meer of minder elektriciteit en gas dan gemiddeld: Welke apparaten in huis gebruiken veel of juist weinig stroom. En weet je wat je betaalt voor gas en stroom. Ontdek het op de website van Milieu Centraal.

Meer informatie om energie te besparen

Hieronder vind je websites en documenten met meer informatie om energie te besparen.

Algemeen

Isoleren

Verwarmen

Verwarmen met een warmtepomp

Ventileren

Water besparen

Opwekken