Energiek Alphen en de gemeente Alphen aan den Rijn werken al langere tijd samen aan projecten over duurzame energie, zoals energiebesparing en het opwekken en delen van energie. Voorbeelden hiervan uit de afgelopen jaren zijn het project met onze energiecoaches en de realisatie van de twee postcoderoosprojecten met Zon op Alphen.

De gemeente en Energiek Alphen (EA) willen de samenwerking uitbreiden en hebben hierover een convenant opgesteld, dat later dit jaar door beide partijen zal worden ondertekend. “Waar we gezamenlijke ambities hebben, kunnen we elkaar versterken. Langjarige samenwerking zorgt voor meer continuïteit  en stabiliteit voor Energiek Alphen, gemeente en in het aanbod richting inwoners. In het convenant staat hoe we met elkaar samenwerken, wie welke rol pakt en hoe we met elkaar communiceren”, zegt EA-voorzitter Erik de Ruijter. De overeenkomst heeft een looptijd van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2028.

De gezamenlijke ambities zijn in het convenant beschreven onder vier pijlers:

  1. Isoleren en besparen
  2. Opwek & energiesystemen
  3. Gedragsverandering door informeren, adviseren & stimuleren van inwoners
  4. Gevraagd en ongevraagd advies

Zodra het convenant klaar is voor ondertekening zal er een uitgebreide toelicht op het convenant worden gepubliceerd. Ook houdt Energiek Alphen een extra ledenvergadering waarin de leden het ondertekenen van het convenant kunnen goedkeuren.

Het bestuur van Energiek Alphen aan den Rijn en de gemeente leggen op dit moment de laatste hand aan de definitieve tekst van het convenant. “Naar verwachting kunnen we er medio oktober of in november onze handtekeningen onder zetten”, aldus Erik de Ruijter. Zodra de eindversie van het convenant beschikbaar is wordt die gedeeld met de leden van Energiek Alphen. Het bestuur schrijft extra ledenvergadering uit (eind november) om over de goedkeuring van het convenant te besluiten.

Ook lid worden?

Bent u (nog) geen lid van Energiek Alphen? U kunt zich hier aanmelden. Aan het lidmaatschap zijn geen kosten verbonden.