De twee informatieavonden over Zon op Alphen mochten zich in een grote belangstelling verheugen. In totaal kwamen meer dan 120 belangstellenden naar het Stadskantoor. Na een welkomstwoord van Leo Maat, wethouder Duurzaamheid, kregen zij veel informatie over deelname aan de zonneprojecten Rijnvicus en GC Zeegersloot: hoe de projecten zijn georganiseerd en waarom het goed is om mee te doen: “Omdat het goed is voor het milieu en omdat het goed is voor uw portemonnee”, concludeerde Leo Maat.

Eind mei plaatste de wethouder zijn handtekening onder een zogenoemde Green Deal van de gemeente met Energiek Alphen aan den Rijn en Golfclub Zeegersloot. Deze overeenkomst gaat over de realisatie van twee zonneparken in de gemeente, één op het dak van het Rijnvicus-gebouw en één op het dak van de driving range van de golfclub. Op deze gebouwen is plaats voor circa 1.750 zonnepanelen. Inwoners van de gemeente die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen plaatsen, kunnen hier zonnepanelen kopen voor 200 euro per stuk en zo toch hun eigen duurzame energie opwekken.

Deze investering verdienen ze terug door een korting van 10 cent plus BTW op de energiebelasting. De terugverdientijd is minder dan zeven jaar. De Belastingdienst garandeert de korting op de energiebelasting voor een periode van vijftien jaar. Over die periode gerekend, verdienen de deelnemers hun inleg dus ruim tweemaal terug.

Duurzaamheidswethouder Leo Maat: “Investeren in deze zonneparken verdient zich veel sneller terug dan geld op de bank zetten. Dit zijn dus prachtige projecten om in te investeren. Maar dat niet alleen. Het duurzaam maken van de gemeente is een enorme klus. Daar hebben wij de inwoners hard bij nodig. Voor veel mensen is echter de vraag hóe ze kunnen helpen. Juist deze projecten maken concreet en inzichtelijk wat er nodig is en wat mensen zelf aan duurzaamheid kunnen doen.”

Ferd Schelleman (Energiek Alphen aan den Rijn/Zon op Alphen), Eric de Lange en Aad Brouwer (Zon op Nederland) gaven in hun presentaties alle informatie over Zon op Alphen.

  • Klik hier voor de presentatie van Zon op Alphen.
  • Klik hier voor de presentatie van Zon op Nederland.