Verduurzamen kun je niet alleen thuis. Ook sportverenigingen en maatschappelijke en culturele organisaties (waar jij wellicht actief bent), hebben gebouwen en krijgen energierekeningen. En ook deze organisaties wil Energiek Alphen met raad en daad ondersteunen als het gaat om energiebesparingen en het opwekken en delen van duurzame energie.

Maar wat is hun behoefte? We weten dat voorlichting en gedragsverandering belangrijk zijn, maar waar begin je en hoe pak je dat aan? Om daar antwoord op te kunnen geven, wil Energiek Alphen éérst die behoeften in beeld brengen. Op maandag 11 november a.s. – in de Week van de Duurzaamheid – houden we daarom een ‘Open Space-bijeenkomst’ over de verduurzaming van Alphen door inwoners en niet commerciële organisaties. Het thema luidt: Samen Slim verduurzamen.

Op deze avond (19.30-22.00 uur) in het Alphense Parktheater brengen we geïnteresseerde belanghebbenden bij elkaar: de besturen van de dorpskernen en wijkverenigingen en bestuurders van sport-, maatschappelijk en culturele organisaties. Bestuurders van alle sportverenigingen in de gemeente krijgen een uitnodiging, net als die van bijvoorbeeld de voedsel- en kledingbank, of de muziekschool en de buurtvereniging.

Bij een Open Space-bijeenkomst wordt de inbreng geleverd door de deelnemers zelf. Uitgangspunt is dat de deelnemers goed op de hoogte zijn van de behoeftes, mogelijkheden en beperkingen van hun achterbannen en zich vrij voelen met elkaar in gesprek te gaan. Alle deelnemers zijn dus net als de mensen van EA vrijwilligers en zetten zich belangeloos in voor hun dorp, wijk, organisatie of club.

Programma

Het programma bestaat uit een plenaire inleiding, gevolg door drie themasessies met als onderwerpen: energiebesparing, opwekken en delen van duurzame energie, bewustwording en gedragsverandering. Hierin wisselen deelnemers gedachten met elkaar uit, onder leiding van deskundigen van Energiek Alphen. Het staat de deelnemers vrij om op eigen initiatief te wisselen van thema en op een ander thema een bijdrage te geven of te luisteren naar andere deelnemers. De veelheid aan wensen, ideeën, zorgen en oplossingen die de deelnemers naar voren brengen, worden per thema vastgelegd. Die verslagen vormen de basis voor een actieplan.

Wilt u er zeker van zijn ook te worden uitgenodigd? Stuur dan een mail naar bestuur@energiekalphen.nl.