Investeer mee in een zonnedak

Koop een of meer zonnecertificaten. Eén certificaat geeft circa 250 kWh zonnestroom per jaar en kost eenmalig circa 200 euro + 42 euro btw. De btw krijg je terug. Het exacte bedrag wordt per dak bepaald. Het exacte bedrag per certificaat wordt bepaald zodra we offertes van installateurs hebben ontvangen. Offertes worden opgevraagd zodra we voldoende inschrijvingen hebben ontvangen en alle contracten getekend zijn.

Eén certificaat van 250 kWh reduceert de CO2 uitstoot met ca. 140 Kg per jaar.  Dat is bij een gemiddeld aantal van 10 certificaten per deelnemer een reductie van ca. 21.000 Kg CO2 over de looptijd van 15 jaar. De panelen gaan minstens 25-30 jaar mee.

Verlaag je energierekening

Je verdient je investering binnen 7 jaar terug omdat je voor je eigen gebruik geen energiebelasting meer hoeft te betalen. De betaalde belasting op je stroom van ongeveer €30 per certificaat per jaar krijg je terug vanwege de postcoderoos regeling.

Spelregels

Er zijn echter wel een paar spelregels. De belangrijkste: je woont in de buurt van een Postcoderoos installatie!

  • Als je in de volgende postcodes woont, kan je nu al meedoen.
    • 2394, 2396, 2401 t/m 2409, 2445, 2471, 2481
    • Zo niet, dan komt er vast wel een volgend project waar het wel kan. Schrijf je alvast in!
  • Je moet minstens 1 certificaat voor 250kWh aanschaffen. Het maximale aantal is afhankelijk van je huidige energiegebruik, maar beperkt tot 10.000kWh. We adviseren je panelen ter hoogte van 80% van je laatste energiegebruik te nemen.
  • Je hebt een eigen elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x80A. Dit staat op je energieafrekening. VvE’s kunnen voor de gemeenschappelijke installatie ook meedoen.
  • Je moet lid worden van de coöperatie Zon op Alphen aan den Rijn.
  • Je moet in principe 15 jaar lang meedoen, maar je kunt je certificaten ook verkopen, als je b.v. gaat verhuizen.
  • Je huidige energieleverancier moet de postcoderoos regeling ondersteunen. Op de website van Zon op Nederland staat welke energieleveranciers dat op dit moment zijn. Heb je een contract met een andere leverancier, dan moet je overstappen.

Heb je alles met ja kunnen beantwoorden, schrijf je dan in als geïnteresseerde. Dit verplicht je nog tot niets, maar je komt wel alvast op de lijst van gegadigden en krijg je informatie en uitnodigingen over dit project.

Inschrijven kan je hier

 


Als het allemaal wat ingewikkeld lijkt, lees dan verder over hoe het werkt.

Investeer mee in een zonnedak

Je koopt één of meer certificaten. Eén certificaat geeft je al het recht op de opbrengst van een deel van de zonnestroom installatie. Koop je méér certificaten dan heb je recht op een groter deel van de opbrengst. Een certificaat levert gemiddeld 250 kWh per jaar. Je verdient de investering terug door een korting op de betaalde energiebelasting (incl. btw) van je eigen verbruik zoals dat staat op je energierekening. De betaalde ODE-belasting krijg je overigens niet terug.

Een certificaat kost maximaal ongeveer 200 euro (exclusief btw). Dit is laag in vergelijk met andere postcoderoos projecten (€300-350) omdat wij ervoor gekozen hebben om ongeveer 1/3 van de investering te financieren. Hiermee bereiken we een veel groter deel van de inwoners.

Omdat de coöperatie btw moet betalen op de aanschaf van de installatie, en dat deel niet zelf kan financieren, schieten we allemaal 42 euro btw per certificaat voor. Die btw krijg de coöperatie na ongeveer 6 maanden van de belastingdienst terug en kan dan jouw btw-voorschot terugstorten. Misschien kunnen we het btw-bedrag van ongeveer €110.000 met een kortstondig krediet financieren, maar dat weten we nu nog niet.

Ook de exacte prijs van het certificaat weten we vooraf niet precies. Dat hangt af van de aanbieding van de installateurs, en de prijzen op de markt. We vragen per dak meerdere offertes op en kiezen hieruit de meest gunstige, en dat is zeker niet alleen op de prijs alleen gebaseerd! We gaan vooraf uit van gangbare prijzen van soortgelijke projecten elders in het land.

Als de prijs eenmaal definitief is, nemen we contact met je op en pas dan beslis je of je definitief meedoet en met hoeveel certificaten. Er moet dan ook een aanbetaling gedaan worden zodat we de eerste kosten van het project kunnen betalen.

Verlaag je energierekening

Over de stroom die je certificaat opwekt betaal je geen energiebelasting. Dat zie je terug op je energierekening. Voor elke kWh zonnestroom spaar je 12,65 cent uit. Dit is het tarief van 2018.

Huidige Belastingtarief  Dit tarief wordt elk jaar opnieuw vastgelegd. Voor 2019 zal het waarschijnlijk 12,3553 cent per kWh gaan worden.

Dat scheelt behoorlijk want normaal betaal je ongeveer 23 cent per kWh. Voor een certificaat van 250kWh is dat een bedrag van ongeveer €30 per jaar. Door deze korting verdien je de investering in een certificaat in nog geen 6 jaren terug.

Deel mee in de opbrengst van de stroomverkoop

We verkopen de opgewekte zonnestroom van alle zonnepanelen aan een energiebedrijf waarmee we een 3-jarig contract gaan afsluiten. Dit levert per jaar op dit moment ongeveer 4,5 cent per kWh op. De opbrengst wordt gebruikt om de lening af te lossen en verder alle kosten zoals onderhoud, reservering, verzekeringen, administratie e.d. te betalen. Omdat we gekozen hebben voor een deelfinanciering, blijft er door het aflossen daarvan een te klein bedrag over om jaarlijks aan de leden uit te keren. Wat er overblijft gaat naar een reservepot. Een groter positief saldo kan nog steeds onder de deelnemers verdeeld worden als jullie dat tijdens de algemene ledenvergadering van de coöperatie beslissen.

Indicatief! (Exacte bedragen o.b.v. offertes per zonnedak verschillend)
Investering Circa 200 euro + 42 euro btw per certificaat (circa 250 kWh/jaar).
De btw (21%) krijg je na de teruggaaf van de belastingdienst van de coöperatie terug.
Lagere energierekening door korting op de energiebelasting voor stroom 30 euro per jaar (250 kWh x 12,3553 cent [tarief 2019])
Totaal opbrengst na 15 jaar 450 euro (15 * 30)
Totale winst na 15 jaar 250 euro (450 – 200)
Rendement over 15 jaar Gem. 8,3 % per jaar ((((15 * 30) / 200)-1 ) / 15)*100
Terugverdientijd Na 6,6 jaar (200 / 30)

 


Alle spelregels op een rij

Je investeert minimaal 1 certificaat

Je kan al meedoen vanaf 1 certificaat. Dit levert gemiddeld 250 kWh per jaar aan opgewekte energie op. Een certificaat kost eenmalig ongeveer 200 euro (plus 42 euro btw maar die krijg je terug). De definitieve prijs bepalen we op basis van de offertes.

Het is verstandig dat je jaarlijks niet méér zonnestroom opwekt dan je thuis verbruikt, tot een maximum van 10.000 kWh per jaar (40 certificaten). Dit maximum is vastgelegd in de postcoderoos regeling. Daarboven kom je niet meer in aanmerking voor de belastingkorting en duurt het langer voor je de investering terugverdient.

Je krijgt alleen korting op de energiebelasting over de stroom die je zelf thuis verbruikt en betaald. Koop je meer certificaten en wek je daardoor meer zonnestroom op dan je zelf verbruikt hebt, profiteer je dus voor een deel niet van de korting.

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Die hoeveelheid kan je opwekken met 12 certificaten.

Het algemeen advies is om certificaten te kopen voor maximaal 80% van je jaarlijkse verbruik. Als je zuiniger met energie omgaat of als de zon in een jaar extra schijnt kom je er in ieder geval niet overheen! Hou ook rekening met eventuele verschuivingen in je verbruik in de komende jaren. Ga je meer besparen door ledlampen te nemen, of gaat een kind uit huis, neem je een elektrische auto of ga je meer elektrisch koken of verwarmen?

Voorbeeld: Op je energierekening kan je zien hoeveel stroom in kWh je jaarlijks verbruikt. Stel je verbruikt 2.500 kWh per jaar. 80% van 2.500 kWh is 2.000 kWh, oftewel 8 certificaten.

Bij de aanschaf van de zonnepanelen betalen we in eerste instantie btw. Die krijgen we later terug van de belastingdienst. Dit bedrag moeten we wel met elkaar voorschieten. Je betaalt dus bij inschrijving circa 242 euro (200 euro plus 42 euro btw).

Verhuis je tussentijds? Als je binnen de postcoderoos blijft wonen is er niets aan de hand. Je neemt je certificaat gewoon mee. Dat is feitelijk gemakkelijker dan zonnepanelen op je eigen dak want die verhuis je niet zo snel mee. Verhuis je buiten de postcoderoos of buiten de stad? Dan geldt de belastingverlaging niet meer. Je kan je certificaat dan verkopen aan de nieuwe huiseigenaar of via de coöperatie aan een nieuwe deelnemer. Je krijgt dan de restwaarde terug want de certificaten oftewel de installatie wordt jaarlijks afgeschreven.

Je woont binnen het postcodegebied van het zonnedak

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde belastingtarief moet je in de buurt van het zonnedak wonen. De wettelijke regeling stelt als voorwaarde dat je binnen een ‘postcoderoos’-gebied woont. Je vindt dit terug bij het zonnedak waar je voor intekent.

Woon je in postcode 2403, 2406, 2407, 2471 of 2445?
Dan kan je meedoen met het Golfclub Zeegersloot project van ca. 160 panelen.

Woon je in postcode 2394, 2396, 2401 t/m 2409 of 2481?
Dan kun je meedoen met het RIJNVICUS-project van ca. 1.600 panelen.

Zoals je ziet is er veel overlap tussen de twee productielocaties, en uiteindelijk zullen we de deelnemers moeten verdelen zodat iedereen mee kan doen. Waar je uiteindelijk je stroom opwekt maakt verder niet uit.

Als je in een andere postcode woont en geïnteresseerd bent, meld je dan toch aan zodat we bij ons volgende project rekening met je kunnen houden.

Je energieleverancier ondersteunt de postcoderoos regeling.

Je eigen energieleverancier moet willen meewerken. Deze moet de korting op de energiebelasting verrekenen op je jaarlijkse energierekening. De meeste energieleveranciers steunen dit inmiddels. Een paar jammer genoeg nog niet. Als je al klant bent van Eneco, Engie, Greenchoice, OM/DE Unie, NUON of Qurrent dan is het heel makkelijk. We hebben contracten met heldere afspraken met deze leveranciers gemaakt om de korting automatisch te verrekenen.

Bij veel andere leveranciers kun je zelf jaarlijks vragen de korting te verrekenen aan de hand van het overzicht wat je van ons krijgt. Kijk voor het meest recente overzicht op de site van Zon op Nederland Alle  leveranciers met minstens één ster doen mee.

Aan een van de leveranciers met 3 sterren (b.v. Greenchoice) gaan we ook de opgewekte energie leveren. Buiten deze inkomsten krijgt de coöperatie van deze leverancier ook een premie van ca. €35 voor elk lid dat ook de eigen energie (gas + stroom) bij deze leverancier afneemt. Voor alle andere leveranciers stellen we €1,00 per certificaat tot een maximum van €15 per jaar in rekening om de administratiekosten af te kunnen dekken.

Heb je een leverancier met nog geen ster? Dan adviseren we je om over te stappen naar een van de leveranciers die wel meedoen. Dit kan je bij je inschrijving al aangeven.

Je woont in een koop- of huurwoning met een eigen elektriciteitsaansluiting.

Belangrijk is dat zelf de energierekening betaalt (en niet je verhuurder) en je hebt een contract afgesloten met een energieleverancier.

Je moet ook een zogenaamde kleinverbruikersaansluiting hebben. Dat geldt voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven.

Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Liander nazoeken (hier).

Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Je doet in principe voor 15 jaar mee

Dat is de minimale looptijd van de postcoderoos regeling en dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak.

Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander tegen de restwaarde. De coöperatie kan je helpen door de restwaarde te berekenen, potentiële kopers aan te dragen en de administratie achteraf te doen. De coöperatie zelf kan de certificaten niet van je overnemen.

Je wordt lid van de coöperatie.

Door een of meer certificaten te kopen wordt je automatisch lid van de coöperatie en kun je profiteren van de belastingkorting. Doordat we een coöperatie zijn word je meteen mede-eigenaar van het zonnedak, samen met alle andere deelnemers. Belangrijk om te weten is dat de coöperatie UA is, dat betekend Uitgezonderde Aansprakelijkheid. Je bent dus nooit verplicht in geval van een verlies bij te dragen. Lid zijn betekent ook dat je kan meebeslissen over de keuzes voor jouw dak.

Je hebt een bedrijf? Dan is er een extra spelregel

Bedrijven kunnen ook meedoen. In principe gelden dezelfde voorwaarden: je bent gevestigd binnen de postcoderoos, bent een kleinverbruiker, je energieleverancier steunt de regeling en je koopt niet meer certificaten dan je zelf nodig hebt met een maximum tot 10.000 kWh per jaar.

De aanvullende eis voor bedrijven is dat je niet meer koopt dan 20% van alle certificaten per zonnedak. Deze extra wettelijke regel heeft als doel om de zonnedaken van en voor zoveel mogelijk inwoners beschikbaar te maken. Uiteraard kun je, net als inwoners, ook aan meerdere daken meedoen. Dan geldt per dak het maximum van 20% en voor al je certificaten bij elkaar het maximum van 10.000 kWh.

Voorbeeld 1: Op een zonnedak waar 100 certificaten beschikbaar zijn, kan je met je bedrijf dus voor maximaal 20 certificaten inschrijven (20%).

Voorbeeld 2: Op een zonnedak waar 500 certificaten voor zijn, die 250 kWh per certificaat leveren, kan je met je bedrijf maximaal 40 certificaten aanschaffen, net als bewoners. 20% is weliswaar meer: 100 certificaten, maar bij 40 certificaten heb je het voor iedereen geldende maximum van 10.000 kWh al bereikt.

 


Wij willen graag de collega’s van Zon op Leiden bedanken voor het vele werk dat zij in het verzamelen van deze informatie gestoken hebben: Anne Marieke Schwencke, Blîde Duk, Jaap Stokking en Jeroen Schrama