Voor welke woningen

Deze warmtescanfoto’s zijn vooral geschikt voor woningen gebouwd voor 1990, deze zijn vaak minder goed geïsoleerd.  Dus niet voor woningen die na 1990 gebouwd zijn, deze zijn al bij de bouw goed geïsoleerd, tenzij er specifieke vragen/problemen zijn die door een visuele inspectie niet beantwoord kunnen worden. De coach bepaalt of een warmtescan voor uw woning zinvol is. Voor het algemeen geven foto’s binnen een duidelijk beeld van de warmtelekken; soms aangevuld met foto’s buiten. U kunt tegen een prijs van € 25 warmtescanfoto’s van uw woning laten maken, inclusief rapportage en aanbevelingen. U ontvangt per mail een factuur voor de warmtescan. Voorbeeld warmtescan rapportage

Voorwaarden voor een warmtescanfoto

Om de warmtelekken in uw woning goed waar te kunnen nemen, is een buitentemperatuur van 5 graden of lager nodig (dus 15 graden temperatuurverschil tussen binnen en buiten). Nachtvorst is ideaal. Deze minimale temperatuur komt alleen voor van november tot maart. In die periode worden dus de warmtescans uitgevoerd. Voor de planning is het bovendien nodig dat er een lange periode van koude nachten is. Dat maakt het mogelijk om u te informeren en een goede indeling te maken. En er mag geen verstoring door zonnestralen, neerslag of wind zijn (geen windkracht 3 of meer ). ‘s Winters vroeg in de ochtend of bij bewolking zijn de omstandigheden daarom het beste.

Dit wordt er van u verwacht.

• Dat u de verwarming gedurende 20 uur op 20 graden heeft gezet zodat de woning goed warm is.
• Ongeveer 1 uur voor de warmtescan opnames de verwarming uitgezet is.
• Dat gedurende de nacht de buitenlampen zijn uitgezet.
• De ramen, roosters e.d. zo veel mogelijk dicht zijn.
• Tijdens de opnamen de gordijnen en dergelijke open zijn.

Aanvangstijd en duur van de warmtescan.

• De aanvangstijd van de warmtescan is net voor de zon opkomt.
• Dat is in november ca 08:00, december/januari 08:30, februari 08:00 en in maart om 07:30.
• De tijd nodig voor de warmtescan opnames is ca 1 uur ( ~ 20 min buiten, 40 min binnen )

Wat en waarom een warmtescan?

Een warmtescan houdt in dat er van de gevels van uw woning, en daar waar mogelijk van het dak, warmtefoto’s gemaakt zullen worden. Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Dat is aangenamer, maar ook gezonder: gebrekkige isolatie (koudebruggen) kan zorgen voor vochtvorming en schimmel in muren en houtrot in vloeren en daken.

Met een warmtebeeldcamera kunnen de volgende gebreken worden opgespoord:
• Ontbrekende of verminderde isolatie in gevels en ramen
• Natte of uitgezakte isolatie
• Koudebruggen (in de isolatie)
• Kieren, naden en gaten

Slechte isolatie kan in een woning van gemiddelde omvang jaarlijks zo’n € 1.000 aan stookkosten schelen. Wonen in een slecht geïsoleerd, tochtig huis is bovendien onprettig: het voelt er altijd koud aan.

Hoe werkt een warmtescan?

Een warmtescan wordt gemaakt met een speciale warmtebeeldcamera, die infrarode warmtestraling kan vastleggen. Daarom staat het ook bekend als infraroodfoto. In de camera zit een zogeheten microbolometer, die opwarmt door infrarode straling. De temperatuurverschillen worden omgezet in elektrische spanning, die weer wordt omgezet in een afbeelding. Op de meest gebruikte apparaten geeft blauw koude en rood warmte aan.

Doorsnee woning
matig geïsoleerd
bouwjaar ~1965 – 1982

Voorbeelden van een warmtescan

Hier verdwijnt veel warmte door de nok van de woning.

Temperatuurverschil in een boekenkast tegen de buitenmuur

Aansluiting dak op buitenmuur en betonnen latei zijn duidelijk zichtbaar als koude oppervlakken.