Voorwaarden voor een warmtescanfoto

Voor een echt goede scan van een woning, alleen mogelijk in de wintermaanden is het nodig dat het verschil tussen binnen en buitentemperatuur minimaal 15 graden is, liefst meer. Daarbij moet het bij voorkeur ’s nachts vriezen. Dat is dus alleen maar mogelijk in de periode November-Maart. Dan pas zijn de warmtelekken goed zichtbaar. Voor de planning is het bovendien nodig dat er een lange periode van koude nachten is. Dat maakt het mogelijk om u te informeren en een goede indeling te maken. En er mag geen verstoring door zonnestralen, neerslag of wind zijn (geen windkracht 3 of meer ). ‘s Winters vroeg in de ochtend of bij bewolking zijn de omstandigheden daarom het beste.

Voor welke woningen

Deze warmtescanfoto’s zijn vooral geschikt voor woningen gebouwd voor 1990, deze zijn vaak minder goed geïsoleerd.  Dus niet voor woningen die na 1990 gebouwd zijn, deze zijn al bij de bouw goed geïsoleerd, tenzij er specifieke vragen/problemen zijn die door een visuele inspectie niet beantwoord kunnen worden. De coach zal desgewenst ook binnenshuis warmtescanfoto’s maken.
U kunt tegen een prijs van € 25 warmtescanfoto’s van uw woning laten maken, inclusief rapportage en aanbevelingen. Er wordt u, voor de inspectie een betalingsverzoek gestuurd, na de betaling wordt u ingepland. Voorbeeld warmtescan rapportage

Dit wordt er van u verwacht.

• Dat u de verwarming gedurende 24 uur op 20 graden heeft gezet zodat de woning goed warm is.
• Ongeveer 2 uur voor de inspectie de verwarming uitgezet is.
• De ramen, roosters e.d. zo veel mogelijk dicht zijn.
• Tijdens de opnamen de gordijnen en dergelijke open zijn.

Wat en waarom een warmtescan?

Een warmtescan houdt in dat er van de gevels van uw woning, en daar waar mogelijk van het dak, warmtefoto’s gemaakt zullen worden. Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Dat is aangenamer, maar ook gezonder: gebrekkige isolatie (koudebruggen) kan zorgen voor vochtvorming en schimmel in muren en houtrot in vloeren en daken.

Met een warmtebeeldcamera kunnen de volgende gebreken worden opgespoord:
• Ontbrekende of verminderde isolatie in gevels en ramen
• Natte of uitgezakte isolatie
• Koudebruggen (in de isolatie)
• Kieren, naden en gaten

Slechte isolatie kan in een woning van gemiddelde omvang jaarlijks zo’n € 1.000 aan stookkosten schelen. Wonen in een slecht geïsoleerd, tochtig huis is bovendien onprettig: het voelt er altijd koud aan.

Hoe werkt een warmtescan?

Een warmtescan wordt gemaakt met een speciale warmtebeeldcamera, die infrarode warmtestraling kan vastleggen. Daarom staat het ook bekend als infraroodfoto. In de camera zit een zogeheten microbolometer, die opwarmt door infrarode straling. De temperatuurverschillen worden omgezet in elektrische spanning, die weer wordt omgezet in een afbeelding. Op de meest gebruikte apparaten geeft blauw koude en rood warmte aan.

Doorsnee woning
matig geïsoleerd
bouwjaar ~1965 – 1982

Voorbeelden van een warmtescan

Hier verdwijnt veel warmte door de nok van de woning.

Temperatuurverschil in een boekenkast tegen de buitenmuur

Aansluiting dak op buitenmuur en betonnen latei zijn duidelijk zichtbaar als koude oppervlakken.