Zonnepark Rijnvicus

Op het dak van Rijnvicus liggen 1.844 panelen van Energiek Alphen en Zon op Alphen. Hiermee kan gemiddeld 500 megawattuur (MWh) per jaar worden opgewekt. Daarmee kunnen zo’n 200 huishoudens worden voorzien van groene stroom. Het was het eerste zonnepark van Energiek Alphen en was destijds – het zonnepark werd in 2019 aangelegd – een van de grootste lokale projecten voor zonne-energie op een dak in Nederland.

Dak van de gemeente

Voor dit project werkte Energiek Alphen nauw samen met de gemeente Alphen aan den Rijn, die eigenaar is van het dak. Door het dak beschikbaar te stellen, levert de gemeente een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en aan een energie- en klimaatneutraal Alphen aan den Rijn.

Gebruikers

Wie een certificaat heeft afgenomen bij Energiek Alphen, kan profiteren van de voordelen. Zij ontvangen een teruggave van hun energiebelasting en wanneer de energie – die wordt verkocht aan het net – winst oplevert, delen certificaateigenaren hierin mee. Eén certificaat is vergelijkbaar met ongeveer één zonnepaneel en wordt binnen zeven jaar terugverdiend. Daarna profiteren eigenaren nog eens acht jaar van de voordelen van de groene stroom. Stef Strik, voorzitter van Zon op Alphen: “Een certificaat van Energiek Alphen is vooral interessant voor inwoners die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen, maar wél gebruik willen maken van groene stroom. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die in een flat of monument wonen, of die zonnepanelen niet kunnen betalen.”

Daken gezocht!

Momenteel is er een wachtlijst van mensen die een certificaat zouden willen afnemen. Het blijkt lastig om organisaties bereid te vinden die hun dak beschikbaar willen stellen. Toch is dat belangrijk om lokale, groene energie voor iedereen beschikbaar te maken. “En het levert organisaties ook veel voordelen op”, voegt Stef eraan toe. “Wij doen de investering voor je, zorgen voor de installatie en het levert je een ‘groen’ imago op.” Energiek Alphen en Zon op Alphen roepen dan ook organisaties met een dak van meer dan 250 m2 om hun dak beschikbaar te stellen. Kijk hier voor meer informatie.