Henny Gloudemans: ‘Energiecoach geeft advies op maat’

Henny Gloudemans, vrijwilliger bij Energiek Alphen aan den Rijn, volgde onlangs de opleiding tot energiecoach. “Ik ben deelnemer aan Zon op Alphen en hoorde tijdens de officiële opening van de zonneparken dat Energiek Alphen vrijwilligers zocht, zodat we in de gemeente meer projecten kunnen gaan uitvoeren om energie te besparen en energie op te wekken. Onlangs is Energiek Alphen begonnen met de werving en opleiding van energiecoaches. Daar wilde ik wel meer van weten en daarom heb ik de opleiding gevolgd.”

 

Wat is een energiecoach?

“Een energiecoach vertelt huiseigenaren welke maatregelen kunnen worden genomen om hun woning energiezuiniger te maken. De coaches gaan op huisbezoek, inventariseren samen met de eigenaar de mogelijkheden die er zijn om energie te besparen. We bespreken ook waar je allemaal op moet letten.”

 

Hoe ziet de opleiding eruit? Kost het veel tijd?

“De opleiding duurt vier dagdelen en je krijgt géén huiswerk. Tijdens de opleiding worden bouwkundige onderwerpen op een begrijpelijk niveau besproken. Verder gaat het over installaties en voorbeelden uit de praktijk en welke kleine en grotere maatregelen een eigenaar kan nemen om zijn/haar woning energiezuiniger te maken. Ook leer je meer over gesprekstechnieken, hoe je de informatie het beste kunt overbrengen aan de bewoners.”

 

Wat kan je er nog meer over vertellen?

“Er is op het internet heel veel over energiebesparingsmogelijkheden te vinden. De kunst is om voor je eigen situatie te bepalen wat passende maatregelen zijn en wat die je kunnen opleveren. Als je meer over de training wil weten, kun je ook een kijkje nemen op de site van Hoom, dat de opleiding verzorgt.” Klik hier.