Op 6 juli 2018 is de Coöperatie Zon op Alphen aan den Rijn u.a. opgericht. De oprichting van deze coöperatie vloeit voort uit de plannen van Energiek Alphen aan den Rijn (EA) om in de gemeente twee collectieve zonneparken te realiseren, één op het dak van de driving range van Golfclub Zeegersloot (circa 160 panelen) en één op het dak van het gebouw van Rijnvicus (circa 1.600 panelen).

“Dit is onze volgende stap om het project waar te maken, ondanks de onzekerheid die er momenteel heerst over de hoogte van de energiebelasting in de komende jaren”, zegt voorzitter Stef Strik van Zon op Alphen. “Die onzekerheid stimuleert niet om nu in te stappen, maar wij zijn overtuigd dat er met de aangekondigde Terugleververgoeding investeren in zonne-energie zeer aantrekkelijk blijft. Aan de terugverdientijd van circa zeven jaar en aan het uiteindelijke rendement van minstens anderhalve keer de investering, zal de nieuwe regeling niets af doen.”

Inwoners van de meeste postcodegebieden in de gemeente Alphen, in totaal zo’n 30.000 huishoudens, kunnen bij Zon op Alphen aan den Rijn voor een aantrekkelijk tarief eigenaar worden van één of meer panelen. Wie op zijn eigen woning geen zonnepanelen kan of wil plaatsen, kan op deze manier toch investeren in duurzame energie. Deelnemers worden automatisch lid van de coöperatie Zon op Alphen aan den Rijn. Daarmee hebben zij zeggenschap over de bestuurlijke en financiële gang van zaken bij Zon op Alphen, inclusief de samenstelling van het bestuur. In de statuten is onder meer vastgelegd dat de coöperatie winst onder haar leden mag verdelen. Bovendien is iedere verplichting van leden of oud-leden om in een tekort bij te dragen, uitgesloten.

Het huidige (voorlopige) bestuur van de coöperatie bestaat uit:

  • Stef Stik (Voorzitter)
  • Ferd Schelleman (Secretaris)
  • Erik de Ruijter (Penningmeester)

De statuten van de coöperatie Zon op Alphen en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel met Nr. 72118342 kunnen bij Documenten worden ingezien.