Energiek Alphen heeft in 2016 en 2017 drie HOOM wijkacties gedaan: in Ridderveld, Hazerswoude Dorp en Lage Zijde centrum. De wijken waren geselecteerd op basis van de leeftijd van de woningen, het eigen woningbezit en de inschatting dat bewoners de kwaliteit van hun woning en wooncomfort wilden verbeteren en dus wilden investeren in hun woning.

Op drie voorlichtingsavonden is aan circa honderd bewoners van deze wijken informatie gegeven over uiteenlopende energie-isolatie-opties, zoals HR++ glas, vloer-, gevel- en dakisolatie, HR ketels en energie opwekking met zonnepanelen.

Uiteindelijk hebben meerdere bewoners besloten via HOOM over te gaan tot energiebesparende maatregelen. De indruk is dat veel bewoners ook op eigen gelegenheid hun woning zijn gaan verbeteren. Zichtbaar is het aantal zonnepanelen in de drie wijken toegenomen.

Als gevolg van de samenwerking met HOOM heeft Energiek Alphen besloten lid te worden van HOOM en zitting te nemen in het bestuur. Ferd Schelleman is onze vertegenwoordiger. HOOM ontwikkelt zich nu tot een landelijke coöperatie die plaatselijke initiatieven, zoals die van Energiek Alphen, actief ondersteunt.