
Samen eigenaar, samen beslissen
Lokaal eigendom
Lokaal eigendom
Eén van de begrippen die veel voorkomt in berichtgeving over de energietransitie en het opwekken van duurzame stroom, is lokaal eigendom. Wat betekent dit? De korte uitleg is: inwoners beslissen samen hoe een wind- of zonne-installatie eruit ziet en werkt, zijn samen eigenaar en beslissen over de kosten en opbrengsten.
Op deze pagina gaan we er dieper op in.
Om te beginnen een voorbeeld van lokaal eigendom uit onze eigen praktijk: Zon op Alphen. Zo’n 170 inwoners van onze gemeente en enkele bedrijven/organisaties investeerden in 2018 via een zogenoemd postcoderoosproject in de aanleg van drie zonnedaken. Bij Rijnvicus (via 1.015 certificaten van 250 kWh/jaar) en Golfclub Zeegersloot (229 certificaten) liggen sinds april 2019 meer dan tweeduizend zonnepanelen. De circa 4.000 MWh duurzame energie die hiermee wordt opgewekt, wordt verkocht aan energiemaatschappijen. De opbrengst komt ten goede aan de deelnemers van Zon op Alphen.
De aanleg van deze postcoderoosprojecten was een initiatief van Energiek Alphen aan den Rijn, dat hiervoor de coöperatie Zon op Alphen oprichtte. Door het hele land en ook elders in Europa werden soortgelijke zon- en windprojecten gerealiseerd, waarin deelnemers gezamenlijk en zonder winstoogmerk – met democratische zeggenschap onder de leden – energieprojecten uitvoeren. In Europa zijn meer dan 4.000 van dit soort coöperaties actief, waarvan ruim 700 met meer dan 150.000 leden in Nederland (bron: Local4Local/Energie Samen).
Publieke leverancier
Met projecten à la Zon op Alphen deed lokaal eigendom zijn intrede in de energiesector. In relatief korte tijd zijn de lokale energiecoöperaties uitgegroeid tot een serieuze, publieke leverancier van duurzame zonne- en windstroom op de energiemarkt. Het belang hiervan voor de energietransitie werd onderstreept in het Klimaatakkoord van 2019, waarin het kabinet het streefdoel opnam van ‘50 procent lokaal eigendom van productie bij hernieuwbare energieprojecten in 2030’.
Het kabinet houdt nog steeds vast aan dit streven, omdat lokaal eigendom bijdraagt aan gelijkwaardige samenwerking tussen marktpartijen en de lokale omgeving. Het woord is niet alleen meer aan de overheid en commerciële energiemaatschappijen. Zonne- en windinstallaties die eigendom zijn van de inwoners en bedrijven in de woonplaats of regio zijn een belangrijke partij geworden. Het illustreert de duidelijke trend waarin gebruikers van energie (consumenten, organisaties, bedrijven, de lokale gemeenschap) een grotere rol spelen in het energiesysteem. Ook Energiek Alphen wil sinds 2019 met eigenaren van daken en (landbouw)grond afspraken te maken voor nieuwe zonnedaken of -velden. Dat blijkt best lastig, maar we werken nog aan enkele initiatieven.
Energiek Alphen en lokaal eigendom
Wat is in de visie van Energiek Alphen lokaal eigendom? Met lokaal eigendom zijn de inwoners zelf samen eigenaar; zij beslissen samen waar en hoe een zonne- of windinstallatie eruit ziet, zij exploiteren samen de installatie in een energiegemeenschap én zij bepalen samen of de winst wordt geïnvesteerd (bijvoorbeeld in een buurtbatterij) en/of om de prijs van de eigen stroom een paar cent te verlagen. Samen de baas zijn in de energiegemeenschap zorgt voor draagvlak om beperkte overlast te accepteren door omwonenden van, bijvoorbeeld, nieuwe zonnevelden en windmolens.
Zelflevering+
Een ander belangrijk element van lokaal eigendom, is dat door de nieuwe Energiewet inwoners, organisaties en bedrijven stroom aan elkaar kunnen gaan leveren via een energiebedrijf, zoals de coöperatieve om | nieuwe energie. Heb je dus stroom over die je zelf niet gebruikt, dan kan je die verkopen aan je buren, een vereniging of een bedrijf. Dit heet: Zelflevering+. Sinds dit jaar (2025) mogen bedrijven elkaar stroom leveren, waarschijnlijk mogen consumenten dat vanaf volgend jaar óók. ‘
Met andere woorden: als inwoners, organisaties en bedrijven die samen een energiegemeenschap vormen, investeren in een eigen zonneveld of windenergie inkopen, dat kunnen zij samen de prijs afspreken die de klant betaalt. Zonder winst hoeven alleen de kosten te worden gedekt en kan de verkoopprijs van de stroom dus net een paar cent lager zijn.
Binnen een energiegemeenschap wekken deelnemers zelf duurzame stroom op (zon en wind) en leveren zij ook stroom aan elkaar. Het aandeel stroom dat de gemeenschap opwekt, wordt steeds groter. Ook op dit front is Energiek Alphen aan de Rijn momenteel zeer actief, zoals met het project Gemeenschap in Balans (Glanskern) Benthuizen.
In Glanskern Benthuizen werken we sinds 2023 samen met het Dorpsoverleg Benthuizen concreet aan de bouw van deze energiegemeenschap. Op dit moment (voorjaar 2025) wordt op zeven locaties het verbruik en de opwek van stroom gemeten en wordt berekend hoeveel stroom de deelnemers (zowel inwoners als organisaties, verenigingen en bedrijven) kunnen delen. Onze schatting is dat zij – om te beginnen – zo’n 40 procent van het gezamenlijke verbruik kunnen delen. Als steeds meer inwoners, organisaties en bedrijven meedoen aan de gemeenschap kan dat oplopen tot wel 90 procent, dankzij slim investeren en goede sturing op het energieverbruik. De deelnemers aan de energiegemeenschap zitten dan als het ware onder een ‘stolp’, die nog maar 10 procent van de stroom van het landelijke net nodig heeft en dus netcongestie tegengaat.
Zo wordt Benthuizen een Glanskern die zelf beslist over zijn energie. Dat kan ook in andere wijken en dorpskernen van de gemeente! Met het Dorpsoverleg Hazerswoude-Rijndijk Oost zetten we dit jaar al samen de eerste stappen met de organisatie van vier Energie-avonden voor inwoners van deze wijk.
Nieuwe Energiewet
steunt lokaal eigendom bewoners
Verplicht lokaal eigendom is inmiddels opgenomen In Europese energierichtlijnen én in de nieuwe Nederlandse Energiewet, die in december 2024 door de Eerste Kamer is aangenomen en binnenkort van kracht wordt. De wet legt een juridische basis onder het in lokaal eigendom opwekken van duurzame energie en deze beschikbaar te maken voor de eigen gemeenschap.
Naast gelijkwaardige samenwerking is er een tweede reden waarom het kabinet vasthoudt aan het streven naar 50 procent lokaal eigendom. Dit draagt namelijk ook bij aan het vergroten van de maatschappelijke acceptatie van hernieuwbare energieprojecten, waarmee de kans op weerstand en onnodige vertraging van de energietransitie wordt verkleind (zie ook Kamerbrief Zonnebrief).
Inmiddels beweegt het lokaal eigendom bij windparken richting de 50 procent (bron: Financiële Participatiemonitor 2023). Een mooi voorbeeld zijn de windmolens aan de A4/N11 van Rijnland Energie. Ook die twee windmolens, ‘de Watergeuzen’ zijn eigendom van ruim tweehonderd inwoners uit de hele regio.
Het lokaal eigendom bij zonneparken blijft om verschillende redenen nog achter (tussen de 20 en 25 procent). Hierover is meer te lezen in de zogenoemde Zonnebrief van minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) aan de Tweede Kamer. Zij zegt daarin te gaan verkennen wat de belangrijkste obstakels en succesfactoren zijn bij het realiseren van lokaal eigendom bij grote zonneparken.
De nieuwe Energiewet geeft gemeenten al wel een grondslag om een inspanningsverplichting op te leggen aan projectontwikkelaars om de mogelijkheden voor lokaal eigendom goed te onderzoeken.
Beleid lokaal eigendom gemeente bijna klaar
De gemeente Alphen aan den Rijn ontwikkelt een zogenoemd Beleidskader financiële participatie en duurzame energie opwek. De gemeente wil in 2050 energieneutraal zijn. Dit is opgenomen in het Coalitieakkoord Zichtbaar en Dichtbij en in het Duurzaamheidsprogramma van de gemeente. Doelstellingen zijn dat in 2030 20 procent van het energieverbruik duurzaam wordt opgewekt en dat bij grootschalige energieprojecten minimaal 50 procent (met een voorkeur voor 100 procent) lokaal eigendom wordt gerealiseerd.
Voor deze ambitie vormt het Beleidskader financiële participatie en duurzame energie opwek een belangrijke pijler. Het kader is gericht op participatie van inwoners in projecten voor duurzame energie. Bij financiële participatie gaat het onder meer over lokaal eigendom. Preciezer gezegd: het juridisch eigendom van de productie-installatie (zoals een zonneveld of windmolens). Dit betekent dat een groep inwoners en ondernemers uit de omgeving collectief of gezamenlijk (gedeeltelijk) eigenaar zijn – meestal in de vorm van een energie- of dorpscoöperatie – van het duurzame energie opwek project. Als juridische eigenaar hebben de deelnemers zeggenschap over (de ontwikkeling van) het project, zorgen voor het beheer en delen zij mee in de opbrengsten. Eigenaarschap houdt ook in dat een partij eventuele financiële risico’s loopt.
Het concept Beleidskader financiële participatie en duurzame energie opwek gaat onder meer over lokaal eigendom. Er zijn ook andere regelingen/varianten, waarbij omwonenden geen eigenaar zijn/risico lopen maar wel voordelen genieten van de opwek. Het concept beleidskader wordt dit voorjaar in de gemeenteraad besproken. Nadat het is vastgesteld, wordt deze pagina aangevuld met nieuwe informatie.