
Bouwen aan een energiegemeenschap
Samen Slimmer Benthuizen
Samen Slimmer Benthuizen
Welke mogelijkheden en kansen zijn er voor Benthuizen als dorpsgemeenschap om – zowel individueel als met anderen – op energie te besparen? Of om samen energie op te wekken en te delen?
Energiek Alphen aan den Rijn, ondersteund door het Dorpsoverleg Benthuizen, begon in het najaar van 2024 aan een verkenning. Inmiddels is Samen Slimmer Benthuizen uitgegroeid tot een volwaardig project en denken we na over soortgelijke projecten in andere Alphense kernen en wijken.
Energiek Alphen aan den Rijn is initiatiefnemer van de oprichting van een energiegemeenschap in Benthuizen. Het initiatief wordt ondersteund door het Dorpsoverleg Benthuizen. Eind 2022 werd een eerste informatiebijeenkomst voor bewoners gehouden. De volgende stap werd in oktober 2023 gezet. Toen kwamen zo’n zestig inwoners en vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties en bedrijven naar de Energiebijeenkomst Samen Slimmer Benthuizen. Centraal stond de vraag: welke mogelijkheden en kansen zijn er voor Benthuizen als dorpsgemeenschap om – zowel individueel als met anderen – op energie te besparen? Of om samen energie op te wekken en te delen?
Na deze avond gingen de ontwikkelingen snel. Er werden twee werkgroepen opgericht:
- Werkgroep Anders verwarmen – over nieuwe en duurzame manieren van verwarmen. Lees hieronder verder voor updates.
- Werkgroep Zonnestroom – over de kansen van een slimme energiegemeenschap. Lees hieronder verder voor updates.
Samen Slimmer Benthuizen begon als pilot, met als bijzonder kenmerk dat éérst het gesprek met bewoners is aangegaan. Dat was een unieke aanpak, die gezien het succes navolging verdient. Inmiddels bestaat in andere Alphense kernen al belangstelling voor een Samen Slimmer-energiebijeenkomst. Ook is ‘Benthuizen’ nu een zogenoemd Local4Local project. Wat dat betekent kun je hier lezen.
Werkgroep Anders verwarmen – Nieuwe en duurzame manier van verwarmen
Na de Energiebijeenkomst in Benthuizen (16 oktober 2024) is de werkgroep Anders verwarmen samengesteld. Onder leiding van de energiecoaches Henny Gloudemans en Bert van der Hoorn zijn de leden op 20 november 2024 voor de eerste keer bijeengekomen voor een open, informatieve gedachtewisseling.
Hier werd vastgesteld dat bij de deelnemers (er waren acht bewoners aanwezig) in eerste instantie geen behoefte bestaat om SAMEN stappen te zetten. Met de aantekening dat één deelnemer al vergaande verduurzamingsmaatregelen heeft uitgevoerd en dat bij een andere deelnemer onlangs een hybride warmtepomp is geïnstalleerd. De deelnemers raakten wel overtuigd van het nut van een energieadvies aan huis door een energiecoach; dat vragen ze ook aan. In de loop van januari 2025 wordt een nieuwe bijeenkomst gehouden.
Werkgroep Zonnestroom – Op weg naar een slimme energiegemeenschap
Na de Energiebijeenkomst in Benthuizen (16 oktober 2024) is de werkgroep Zonnestroom samengesteld. De leden zijn op 13 november 2024 voor de eerste keer bijeengekomen voor een gedachtewisseling over Benthuizen als lokale energiegemeenschap. Gaan we de energieproblematiek oplossen met miljardeninvesteringen in het stroomnet, of kiezen we voor een goede balans in lokale, duurzame opwek en gebruik? Oftewel: de slimme energiegemeenschap.
Bestuurslid Menno Stijl van Energiek Alphen aan den Rijn presenteerde daar zijn visie op Samen Slimmer Benthuizen, hoe je als inwoners, bedrijven en gemeente samen kunt optrekken naar een slimme energiegemeenschap. Stijl bedacht hiervoor het zogenoemde Glanskern-concept, de energieGemeenschap in baLANS. Hierin komt een reeks van initiatieven samen, variërend van energieadviezen voor individuele bewoners thuis tot projecten om gezamenlijk duurzame energie op te wekken, op te slaan en met de buurt te delen.
Eén van de initiatieven is een pilot met zeven energiescans van gebouwen, waaruit gedetailleerde verduurzamingsadviezen volgen. De scans bieden een real time zicht op de kansen die er liggen voor een slimme energiegemeenschap in balans, als eerste en solide basis voor een duurzame, betaalbare en betrouwbare lokale energievoorziening.
Local4Local – Glanskern Benthuizen
Samen Slimmer Benthuizen is één van de pilotprojecten uit het zogenoemde opschalingsprogramma van Local4local. Het doel van dit programma is om nog meer plekken in Nederland te creëren waar duurzame energie in lokaal eigendom wordt gedeeld binnen de eigen gemeenschap.