Benthuizen

Bouwen aan een energiegemeenschap

Samen Slimmer Benthuizen

Samen Slimmer Benthuizen

Welke mogelijkheden en kansen zijn er voor Benthuizen als dorpsgemeenschap om – zowel individueel als met anderen – op energie te besparen? Of om samen energie op te wekken en te delen?

Energiek Alphen aan den Rijn, ondersteund door het Dorpsoverleg Benthuizen, begon in het najaar van 2024 aan een verkenning. Inmiddels is Samen Slimmer Benthuizen uitgegroeid tot een volwaardig project en denken we na over soortgelijke projecten in andere Alphense kernen en wijken.

Energiek Alphen aan den Rijn is initiatiefnemer van de oprichting van een energiegemeenschap in Benthuizen. Het initiatief wordt ondersteund door het Dorpsoverleg Benthuizen. Eind 2022 werd een eerste informatiebijeenkomst voor bewoners gehouden. De volgende stap werd in oktober 2023 gezet. Toen kwamen zo’n zestig inwoners en vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties en bedrijven naar de Energiebijeenkomst Samen Slimmer Benthuizen. Centraal stond de vraag: welke mogelijkheden en kansen zijn er voor Benthuizen als dorpsgemeenschap om – zowel individueel als met anderen – op energie te besparen? Of om samen energie op te wekken en te delen?

Na deze avond gingen de ontwikkelingen snel. Er werden twee werkgroepen opgericht:

  1. Werkgroep Anders verwarmen – over nieuwe en duurzame manieren van verwarmen. Lees hieronder verder voor updates.
  2. Werkgroep Zonnestroom – over de kansen van een slimme energiegemeenschap. Lees hieronder verder voor updates.

Samen Slimmer Benthuizen begon als pilot, met als bijzonder kenmerk dat éérst het gesprek met bewoners is aangegaan. Dat was een unieke aanpak, die gezien het succes navolging verdient. Inmiddels bestaat in andere Alphense kernen al belangstelling voor een Samen Slimmer-energiebijeenkomst. Ook is ‘Benthuizen’ nu een zogenoemd Local4Local project. Wat dat betekent kun je hier lezen.

Energiebijeenkomst Samen Slimmer in Benthuizen

Welke kansen biedt een lokale gemeenschap
voor besparing, opwekken en delen van energie?

Wat kun je als dorpsgemeenschap doen om op energiekosten te besparen of je eigen duurzame energie op te wekken? Deze vraag staat centraal tijdens de Energiebijeenkomst Samen Slimmer op woensdagavond 16 oktober a.s. in Buurtcentrum De Tas in Benthuizen. De bijeenkomst is een initiatief van Energiek Alphen aan den Rijn in samenwerking met het Dorpsoverleg Benthuizen en De Tas. Wat willen zij bereiken?

Van tochtstrip tot windmolen. Van een warme trui aantrekken tot je eigen batterij om groene stroom op te slaan. Er zijn véél manieren om op energie te besparen of je eigen energie op te wekken. Ondertussen hoor je bijna elke dag nieuws over allerlei ontwikkelingen in de energietransitie. “De energietransitie is geen ‘ver van je bed-show’ meer”, zeggen Gijs Pool en Menno Stijl, respectievelijk energiecoach en bestuurslid van Energiek Alphen aan den Rijn (EA). Zij zijn de organisatoren van de Energiebijeenkomst in Benthuizen.

“Steeds meer mensen zijn er thuis zelf al mee aan de slag gegaan, of willen weten wat ze kunnen doen om energie te besparen of zelf op te wekken. De EA-coaches hebben afgelopen jaren in de gemeente al honderden huiseigenaren geholpen met advies en praktische ondersteuning. “De avond in Benthuizen organiseren wij omdat we nu vooral zijn geïnteresseerd in wat bewoners van een lokale gemeenschap samen slimmer kunnen doen. Binnen de gemeente Alphen is Benthuizen een goed voorbeeld van zo’n kleinschalige gemeenschap.”

Kansen

Pool en Stijl willen weten hoe de Benthuizenaren tegen energie-ontwikkelingen aankijken en samen verkennen welke kansen er liggen voor energiebesparing en/of het opwekken en delen van energie. “In het programma voor de bijeenkomst is er veel ruimte om daarover met elkaar van gedachten te wisselen. Er zijn energiecoaches aanwezig om een toelichting op verschillende onderwerpen te geven, zoals nieuwe manieren om je huis te verwarmen en financiering en subsidiemogelijkheden. Kan je bijvoorbeeld samen isolatiemaatregelen inkopen en elkaar helpen bij de uitvoering en met kennis? Vaak blijkt dat je met kleine maatregelen al een groot verschil kan maken.”

Voorzitter Rob van Daalhoff van het Dorpsoverleg Benthuizen ondersteunt het initiatief voor de Samen Slimmer-bijeenkomst van harte. “Het is een onderwerp waar iedereen over nadenkt en vragen over heeft: wat kan ik zelf doen, hoe pak ik dat aan, wat kost het en wie kan mij helpen? De insteek van Energiek Alphen om hier zoveel mogelijk inwoners bij te betrekken, spreekt ons aan. Ik verwacht een hoge opkomst en ben ook heel benieuwd wat de avond op gaat leveren. Daar willen we dan óók een goed vervolg aan geven.”

Energiehub

Daar denken Gijs Pool en Menno Stijl al over na. “In samenspraak met de inwoners, verenigingen en maatschappelijke partijen, willen we bespreken hoe we van ideeën concrete plannen kunnen maken en – op termijn – in de praktijk wellicht kunnen realiseren. Op dit moment is er discussie over het overbelaste energienetwerk. Misschien kunnen we dit lokaal aanpakken met een lokale energiehub. Gebruikers binnen een klein, afgebakend gebied kunnen hun overtollige stroom dan met elkaar uitwisselen. Dit ontlast het landelijke netwerk en dan hoef je consumenten ook niet te vragen om hun zonnepanelen af en toe uit te zetten, zoals nu wordt geopperd. Op de Energiebijeenkomst kunnen we daar meer over vertellen.”

Energiek Alphen aan den Rijn beschouwt Samen Slimmer in Benthuizen als een pilot. “Als onze aanpak werkt en veel inwoners meedoen, kunnen we dit ook in andere kernen en wijken in de gemeente opzetten”, aldus Pool en Stijl. EA begon enkele jaren geleden met enkele vrijwilligers en is inmiddels uitgegroeid tot een energiegemeenschap met ruim zeventig leden, die zich belangeloos inzetten voor de verduurzaming van Alphen aan den Rijn.

Succesvolle bijeenkomst Samen Slimmer Benthuizen

Er verandert veel op het gebied van energie. De energieprijzen schommelen. Ons energienet bereikt zijn grenzen. Om aardgasvrij te worden, zijn er nieuwe manieren om je huis te verwarmen. Waar gaat het allemaal naartoe? Welke kansen liggen er voor ons als dorpsgemeenschap?

Zo’n zestig belangstellenden kwamen op 16 oktober 2024 naar de Energiebijeenkomst Samen Slimmer Benthuizen om met elkaar over deze vragen in gesprek te gaan. De bijeenkomst in Buurtcentrum De Tas was georganiseerd door Energiek Alphen in samenwerking met het Dorpsoverleg Benthuizen.

Zowel qua opkomst als inhoudelijk was ook inhoudelijk een succes, niet in de laatste plaats door de actieve en enthousiaste betrokkenheid van alle aanwezige bewoners. In een aantal boeiende presentaties, geanimeerde gesprekken en discussies onder leiding van energie-experts, kwamen allerlei relevante onderwerpen aan bod. Zoals: kleine besparingsmaatregelen, subsidiemogelijkheden, warmte-uitdagingen, isolatie en ventilatie-oplossingen.

In de sessies werden ook concrete resultaten geboekt:

Inwoners boeken een adviesgesprek van een Energiecoach. Wilt u ook een adviesgesprek aanvragen? Klik dan hier.

Uit de sessie over verwarmen volgt een vervolg overleg met ca. tien personen die interesse hebben in een (hybride) warmtepomp.

In de sessie ventileren hoorden de deelnemers vele nieuwe tips & tricks. Vooral vocht is een zorg.

In de sessie binnenklimaat werd duidelijk hoe belangrijk een gezond binnenklimaat is (en soms best ingewikkeld).

In de sessie isoleren kwamen vele praktische zaken aan de orde die stimuleren tot het nemen van maatregelen.

In de sessie zonnepanelen en L4L (Local for Local) bleek dat zeker twaalf inwoners en sportverenigingen zijn geïnteresseerd om een eigen energiegemeenschap op te zetten, om samen stroom op te wekken en te delen.

Heb je een presentatie gemist of lees je hem graag nog even na? Dat kan hier:
Blok-0 Programma Samen Slimmer
Blok-1 Actief Rijnwoude
Blok-2 Subsidies en financieringsmogelijkheden
Blok-3 Nieuwe vormen van verwarming
Blok-4 Isolatie
Blok-5 Binnenklimaat en ventileren
Blok-6 Zonnepanelen, hoe nu verder

Als vervolg op de Energiebijeenkomst zijn twee werkgroepen gevormd:

  1. Werkgroep Anders verwarmen – over nieuwe en duurzame manieren van verwarmen. Contactpersoon: Bert van der Hoorn (van.der.hoorn@energiekalphen.nl).
  2. Werkgroep Zonnestroom – over de kansen van een slimme energiegemeenschap. Contactpersoon: Gijs Pool (pool@energiekalphen.nl).

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de energiegemeenschap Benthuizen? Meld u dan aan als lid van Energiek Alphen aan den Rijn. Klik hier. Het lidmaatschap is gratis. U ontvangt dan automatisch de nieuwsbrief van EA met nieuws over onze projecten.

Werkgroep Anders verwarmen – Nieuwe en duurzame manier van verwarmen

Na de Energiebijeenkomst in Benthuizen (16 oktober 2024) is de werkgroep Anders verwarmen samengesteld. Onder leiding van de energiecoaches Henny Gloudemans en Bert van der Hoorn zijn de leden op 20 november 2024 voor de eerste keer bijeengekomen voor een open, informatieve gedachtewisseling.

Hier werd vastgesteld dat bij de deelnemers (er waren acht bewoners aanwezig) in eerste instantie geen behoefte bestaat om SAMEN stappen te zetten. Met de aantekening dat één deelnemer al vergaande verduurzamingsmaatregelen heeft uitgevoerd en dat bij een andere deelnemer onlangs een hybride warmtepomp is geïnstalleerd. De deelnemers raakten wel overtuigd van het nut van een energieadvies aan huis door een energiecoach; dat vragen ze ook aan. In de loop van januari 2025 wordt een nieuwe bijeenkomst gehouden.

Werkgroep Zonnestroom – Op weg naar een slimme energiegemeenschap

Na de Energiebijeenkomst in Benthuizen (16 oktober 2024) is de werkgroep Zonnestroom samengesteld. De leden zijn op 13 november 2024 voor de eerste keer bijeengekomen voor een gedachtewisseling over Benthuizen als lokale energiegemeenschap. Gaan we de energieproblematiek oplossen met miljardeninvesteringen in het stroomnet, of kiezen we voor een goede balans in lokale, duurzame opwek en gebruik? Oftewel: de slimme energiegemeenschap.

Bestuurslid Menno Stijl van Energiek Alphen aan den Rijn presenteerde daar zijn visie op Samen Slimmer Benthuizen, hoe je als inwoners, bedrijven en gemeente samen kunt optrekken naar een slimme energiegemeenschap. Stijl bedacht hiervoor het zogenoemde Glanskern-concept, de energieGemeenschap in baLANS. Hierin komt een reeks van initiatieven samen, variërend van energieadviezen voor individuele bewoners thuis tot projecten om gezamenlijk duurzame energie op te wekken, op te slaan en met de buurt te delen.

Eén van de initiatieven is een pilot met zeven energiescans van gebouwen, waaruit gedetailleerde verduurzamingsadviezen volgen. De scans bieden een real time zicht op de kansen die er liggen voor een slimme energiegemeenschap in balans, als eerste en solide basis voor een duurzame, betaalbare en betrouwbare lokale energievoorziening.

Local4Local – Glanskern Benthuizen

Samen Slimmer Benthuizen is één van de pilotprojecten uit het zogenoemde opschalingsprogramma van Local4local. Het doel van dit programma is om nog meer plekken in Nederland te creëren waar duurzame energie in lokaal eigendom wordt gedeeld binnen de eigen gemeenschap.

Terug naar
Projecten