Zeven speerpunten van ons beleid

Het doel van Energiek Alphen aan den Rijn is om als gemeente energieneutraal te worden en energie te delen. We willen hiervoor net zo veel energie opwekken als er gezamenlijk wordt gebruikt. Dit draagt bij aan de vermindering van onze ecologische voetafdruk en helpt klimaatverandering te bestrijden. Energiek Alphen hanteert daarbij voor onze leden, bewoners, bedrijven en organisaties zeven speerpunten.

  1. Energiebewustwording

Het uiteindelijke doel voor alle bewoners, organisaties en bedrijven is een energieneutraal Alphen. Doe mee en word gratis lid van energiegemeenschap Energiek Alphen aan den Rijn. Samen met organisaties, bedrijven en gemeente kunnen we dan lokale initiatieven ontwikkelen voor uw straat, buurt, wijk of kern.

In een lokale energiegemeenschap (zie ook: Local4Local) werken we aan duurzame opwek en aan lokaal gebruik, energieopslag, slim energiemanagement en lokaal eigendom. Ten minste twee keer per jaar organiseert Energiek Alphen een energie-bespaarmarkt in een wijk of kern van de gemeente om alle bewoners te wijzen op het belang en de mogelijkheden van energiebesparing en het opwekken van duurzame energie, samen met lokale bedrijven die een goed aanbod kunnen doen.

  1. Energiebesparing

Energiek Alphen aan den Rijn wil alle bewoners ontzorgen bij het verduurzamen van hun woning, ongeacht of het een koopwoning of huurwoning is. Het gaat hier om het verlagen van het energieverbruik met behoud of verhoging van het wooncomfort. Aan eigenaars/bewoners geven we advies in welke volgorde maatregelen kunnen worden genomen. Ook helpen we bij het maken van een keuze voor een bedrijf dat die maatregelen uitvoert (liefst uit Alphen) en verder: welke financiering via leningen en/of subsidies van overheid en/of gemeente mogelijk zijn. Inwoners die niet in staat zijn om zelf kleine energiemaatregelen aan te brengen, willen we helpen bij het aanbrengen van bijvoorbeeld tochtstrippen, radiatorfolie e.d.
Energiek Alphen en lokale bedrijven willen graag met Woonforte, Habeko en andere verhuurders van woningen samenwerken om ook huurwoningen zo snel mogelijk energiezuiniger te maken. Hoe sneller woningen een energielabel C of B hebben, hoe beter.

  1. Duurzame energie-opwek en -deling

Om energieneutraal te worden, heeft de gemeente Alphen aan den Rijn meer lokaal geproduceerde duurzame energie nodig, die door en met bewoners, organisaties en bedrijven kan worden gedeeld. Duurzame energie die ook van Alphenaren is. Dit begint bijvoorbeeld met zonnepanelen op je eigen dak of deelname aan Zon op Alphen.

Energiek Alphen aan den Rijn is ervan overtuigd dat lokaal eigendom er ook voor zorgt, dat de belangen van de omwonenden meetellen bij het zelfstandig of in samenwerking plaatsen van zonne-installaties of windmolens. Een goede mix van duurzame energie door zon en wind is hierbij belangrijk. De gemeente faciliteert hier door het afgeven van vergunningen.

  1. Betaalbare energiekosten

De energiekosten moeten voor iedereen betaalbaar zijn. De lokaal opgewekte energie wordt bij voorkeur lokaal gebruikt en gedeeld, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van korte/lange termijn-energieopslag en slim energiemanagement. Hierdoor ontlasten we de netbeheerder, omdat de netcongestie (files op het stroomnet) afneemt. We hebben op deze manier ook minder landelijke, duurdere, energie nodig.

  1. Lagere afhankelijkheid

Energiek Alphen aan den Rijn draagt met zijn projecten actief bij aan het vergroten van de energieonafhankelijkheid binnen onze energiegemeenschap. Hierdoor worden we minder kwetsbaar voor schommelingen in de energieprijs door politieke of economische oorzaken en/of door mogelijke verstoringen in de energievoorziening.

  1. Lokale economische stimulans

Lokaal opgewekte en gedeelde energie vermindert de afhankelijkheid van externe energiebronnen en -expertise. Door samenwerking met ondernemers uit de gemeente Alphen aan den Rijn, die energiebesparende maatregelen kunnen uitvoeren bij bewoners, organisaties en bedrijven, versterken we de lokale economie. Dit levert nieuwe banen op in de duurzame energiesector.

  1. Innovatie en educatie

Energiek Alphen aan den Rijn participeert actief in het realiseren van innovatieve energieoplossingen, zoals energieopslag en energiehubs in lokale energy living labs. Bovendien nemen we deel aan het Energie Transitie Huis van Alphen aan den Rijn, dat zich richt op het lokaal opleiden van vaklieden en energiespecialisten en de voorlichting van inwoners over de energietransitie, om hen daar volop bij te betrekken.