Alphen op weg naar een Glanskern
door Menno Stijl
Een Glanskern is een levendige dorpskern of wijk of meer die bestaat uit een mix van eengezinswoningen en appartementen, zowel huur als koop. In deze gemeenschap vind je scholen, kinderdagverblijven, kerken, een bibliotheek, sportclubs en een wijkcentrum. Daarnaast zijn er winkels, restaurants en kantoren van lokale bedrijven en organisaties, evenals bedrijfspanden waar producten worden gemaakt, geassembleerd, getransporteerd en verkocht. Laadstations voor elektrische voertuigen zijn op verschillende plekken beschikbaar.
Veel daken zijn bedekt met zonnepanelen, en de wijk heeft een energiecoöperatie waarin bewoners samenwerken met de gemeente. Deze coöperatie heeft één of meerdere windmolens aan de rand van de stad geplaatst. Voor huizen die niet genoeg zonnepanelen kunnen hebben, zijn er gezamenlijke zonnepanelen beschikbaar. Wanneer de zon niet schijnt maar de wind waait, levert de windmolen stroom voor de wijk.
De buurt deelt energie met elkaar, inclusief lokale ondernemers zoals de bakker en de loodgieter. De opbrengsten van deze energie komen niet terecht bij anonieme aandeelhouders van grote energiebedrijven, maar vloeien terug naar de gemeenschap.
Op zonnige dagen kan overtollige elektriciteit worden opgeslagen in een buurtbatterij of in de elektrische auto’s die bewoners met elkaar delen. De energie kan ook op de energiemarkt worden verkocht of gebruikt worden bij netcongestie, waarbij de opbrengsten opnieuw in de wijk worden geïnvesteerd. Dit kan gaan naar deelauto’s, het opknappen van het wijkcentrum, burendagen of een buurtmoestuin.
Lokaal energie delen helpt om netcongestie en onbalans te verminderen, vooral als de juiste voorwaarden worden gesteld. Door energie delen, stimuleren we lokaal en gelijktijdig gebruik, bijvoorbeeld via lokale tarieven. Dit draagt bij aan een betaalbare energierekening en vermindert energiearmoede.
Deze dorpskern of wijk heeft een mooie mix van energiegebruikers: comfortabele, energie-efficiënte woningen, bedrijfspanden en maatschappelijk vastgoed. Met de windmolens en zonnepanelen zorgt de gemeenschap voor een duurzaam vlak energie opwekprofiel. Opslag in wijkaccu’s en mogelijk ook in warmte of waterstof voor koudere periodes helpt om vraag en aanbod in balans te houden. Dit alles wordt beheerd door een gedistribueerd balansmanagementsysteem dat meet, bestuurt en voorspelt.
Zo ontstaat een prachtige gemeenschap in balans.
Menno Stijl is bestuurslid Regionale Energietransitie bij Energiek Alphen aan den Rijn.
Wil je reageren? Mail naar Menno.Stijl@energiekalphen.nl