Energiek Alphen is opgezet als coöperatie en heeft de ambitie om de gebouwde omgeving in Alphen aan den Rijn maximaal te verduurzamen. We doen dit door kennis te verzamelen en te verspreiden en door initiatieven te nemen op het gebied van duurzaam energie opwekken en energie besparen. Deze ambitie sluit aan bij de doelstellingen van de gemeente: energieneutraal in 2050.

Energiek Alphen aan den Rijn wil zoveel mogelijk bewoners, bedrijven en organisaties helpen om slimmer om te gaan met energie. Bijvoorbeeld door met een individuele of wijkgerichte aanpak woningen te isoleren, zuinige cv-ketels te plaatsen of door zonnepanelen te installeren. Samen met onafhankelijk energiespecialist Hoom voeren wij deze acties uit.

Wij zetten geschoolde Energiecoaches in om in kosteloze en vrijblijvende gesprekken met bewoners een inzicht te krijgen over de staat van de woning.  Energiecoaches blijven regelmatig contact houden met de bewoners.

Wij zetten professionele Energieadviseurs in om concrete maatregelen te bespreken en te begeleiden. Deze adviseurs helpen ook om de mogelijkheden voor subsidies bij de gemeente of elders voor te bereiden.

De bewoners kunnen dan eventueel zelf de maatregelen treffen, of Energie-uitvoerders benaderen om de maatregelen ten uitvoer te brengen.

Energie besparen begint bij isolatie

Je huis isoleren is een logische eerste stap. Steeds meer mensen kiezen voor isolatie. Toch zijn 3 van de 4 woningen in Nederland nog niet goed geïsoleerd (bron: Milieu Centraal). Met isolatie bespaar je op stookkosten én geniet je van een comfortabel binnenklimaat.

Daarom isoleren:

  • Tot wel 30% besparen op je stookkosten
  • Je huis is lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer
  • Geen gedoe, je huis is doorgaans binnen 1 tot 2 dagen geïsoleerd door een vakman, terwijl je ook veel zelf kunt doen.

Soorten van isolatie

Dakisolatie

Een slecht geïsoleerd dak is de grootste energieverspiller in huis. Via het dak gaat zo’n 30% van de warmte verloren. Goede dakisolatie levert gemiddeld de grootste energiewinst op. Met een goed geïsoleerd dak bespaar je honderden euro’s per jaar. Én je woont heerlijk comfortabel.

Spouwmuurisolatie

De spouwmuur van je huis isoleren is een relatief kleine investering. De spouwmuur is doorgaans al binnen 1 dag geïsoleerd. De kosten van spouwmuurisolatie verdien je gemiddeld in 4 jaar terug. De isolatie van de spouwmuur zorgt voor een lagere energierekening en een comfortabel binnenklimaat.

Vensterisolatie

Je vensters vervangen door HR++ dubbelglas heeft meerdere voordelen. De warmte gaat er in het stookseizoen niet uit, en komt er in de zomer niet in. Het woonklimaat verbeterd enorm omdat er geen valse lucht wervelingen meer langs het glas stromen. Verder wordt de geluidsisolatie door dit glas enorm verbeterd. Het vervangen van het complete raam- of deursysteem met moderne sponningen kan verder enorme kostenbesparingen opleveren door de veel betere warmte- en geluidsisolatie van het complete raam- of deursysteem.

Radiatorisolatie

Het aanbrengen van een simpele radiatorfolie tussen de radiator en de muur zorgt er voor dat de warmtestraling de kamer in komt, en niet door de buitenmuur geabsorbeerd word. Elke bouwmarkt heeft dit soort oplossingen, is voor iedereen binnen een paar minuten makkelijk aan te brengen en kosten maar een paar tientjes.

Vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt voor een merkbaar hogere temperatuur aan de vloer. Wil je je vloer isoleren? Dit kan doorgaans binnen 1 dag. De kosten van vloerisolatie verdien je gemiddeld in 9 jaar terug. Bij vloerisolatie brengt men isolatiemateriaal aan in de kruipruimte van de woning.