Een Energiecoach is een betrokken medebewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor gratis en vrijblijvende gesprekken met bewoners over de mogelijkheden voor energiebesparing aan de woning.

Alle bewoners van de gemeente Alphen kunnen een gesprek aanvragen met een Energiecoach.

Woon je in een buurt met veel dezelfde huizen, dan kunnen we ook een gesprek met meerdere bewoners organiseren.

Het gesprek

  • De energiecoach zal u als geïnteresseerde bewoner van de gemeente Alphen en deelnemer, thuis bezoeken om samen met u de woning te schouwen op de huidige staat en energiegebruik.
  • Samen met u bekijkt de energiecoach diverse mogelijkheden om tot een reductie van uw energiegebruik te komen door na te gaan welke energievreters hierop van invloed kunnen zijn.
  • Ook worden diverse mogelijkheden van structurele besparingen met u doorgenomen.
  • Daarbij kijken we ook naar uw persoonlijke voorkeuren en uw mogelijkheden, bijvoorbeeld om zelf energie op te wekken.
  • Is uw woning niet echt geschikt voor eigen energieopwekking dan zal de energiecoach de mogelijkheden bespreken om deel te nemen aan collectieve opwekking.
  • De energiecoach zal afhankelijk van de uitkomsten in uw persoonlijke situatie een kort verslag maken dat u kunt gebruiken om uw volgende stap te nemen. De ingewonnen informatie wordt in een daarvoor speciaal ontwikkeld system (ECONOBIS) vastgelegd, zodat de informatie voor alle betrokkenen zichtbaar is.
  • De energiecoach geeft enkel aan welke maatregelen u kunt nemen maar zal u wel op het goede spoor zetten en wijzen op volgende stappen die voor u mogelijk zijn. Mochten er subsidieregelingen zijn die van toepassing kunnen zijn, zal de coach u hiervan op de hoogte stellen.
  • Het korte verslag dat uw energiecoach zal maken van het bezoek kunt u ook gebruiken ter ondersteuning bij bijvoorbeeld het inhuren van een Energieadviseur of het aanvragen van een offerte bij een Energieuitvoerder. De energieuitvoerder doet de uiteindelijke fysieke uitvoering in huis.
  • Het gesprek met uw energiecoach kan u helpen de volgende stap te zetten naar een beter energie milieu.

Zelf Energiecoach worden? informatie

Als ervaringsdeskundige of vrijwillige professional kunt u ook zelf energiecoach worden. Samen met Cooperatie Hoom, een landelijke ondersteuningsorganisatie voor de energiebesparing organiseren wij vanuit Energiek Alphen een gratis training (theorie en praktijk) voor alle energiecoaches in de gemeente.